Únor 10, 2012

Samsung uvolnil novou verzi Bada SDK

Dočkali se sice jen vybraní vývojáři, ale systém Bada 2.0 už se nezadržitelnými kroky blíží. Na co se můžeme těšit?

Nová verze SDK 2.0 ve verzi Beta přináší následující:

- webově laděné aplikace
- animace
- push notifikace
- NFC
- Wi-Fi Direct
- multitasking
- nové elementy uživatelského rozhraní
- zlepšenou grafiku
- Flash Lite 4
- rozeznávání hlasových povelů
- HTTP streamování
- 3D zvuk s OpenAL
- analyzátor výkonu aplikací

Spolu s betaverzí SDK 2.0 poskytl Samsung důkladnou dokumentaci nových funkcí. Vývoj je v současné době možný pouze pro rozlišení WVGA (800 x 480 pix) a HVGA (320 x 480). Co je tedy nového?

- efektivní multitasking – nová verze Bady přináší podporu více spuštěních aplikací, mohou to být aplikace nativní (tj. předinstalované) nebo aplikace třetích stran. zatím však není známo, jak bude vypadat princip uvolňování paměti.

- možnost vytvářet aplikace, které nejsou vázány na konkrétní rozlišení displeje, tedy se adaptují na aktuální rozlišení. Je to velký krok, který kompletně zruší fragmentaci platformy Bada, kdy některé aplikace běhaly pouze na konkrétním rozlišení.

- Převod textu na hlas – jde použitím API, které např. může číst vaše e-maily nebo SMSky. Vyžaduje, stejně jako u Androidu, internetové připojení

- Převod hlasu na text – funkce je nativně podporování Badou 2.0, m§že být přístupno v různých částech uživatelského rozhraní

- systém Push notifikací pracující tak, jako by aplikace běžely na pozadí a byly připraveny k přijmutí notifikací

- management k NFC (zatím k dispozici pouze u Wavu 578)

- customizace – developeři mohou navolit úlohy tlačítek podle svého, již neplatí, že hardwarové prvky budou vykonávat defaultní funkce, tj. potvrzení, zpět a vyvolání alternativní nabídky (klávesa se třemi tečkami). Pro tlačítka se objeví i nová animovaná grafika, v manuálu je označena jako fantastická, my si počkáme až ji půjde vidět v reálu.

- Meziaplikační komunikace – aplikace mezi sebou mohou komunikovat vyměňováním informací

- Wi-Fi Direct – přímá komunikace přes Wi-Fi mezi telefony s OS Bada 2.0

- možnost vytvářet aplikace založené na HTML 5, Java Scriptu a dalších dostupných webových technologiích

- do aplikací bude moci vkládat přímé odkazy, které budou otevírány prohlížečem v systému Bada 2.0

Zveřejnění SDK je neklamnou známkou toho, že se uveřejnění systému Bada 2.0.1 nezadržitelně blíží. Nasvědčuje tomu i fakt, že se na webu Samfirmware objevila ROM pro Wave i Wave II s betaverzí tohoto systému. Po prázdninách bychom se měli setkat s prvními přístroji, které se na trh dostanou už s inovovanou verzí Bady.